Szomjas Györgyre emlékezünk

Szeretettel búcsúzunk

Szomjas György filmrendezőtől, akinek 80. születésnapja alkalmából a Galéria 12 Egyesület A Nap utcai fiúk visszajönnek grafikák és plakátok Szomjas György filmjeihez című digitális kiállítása a Galéria 12 honlapján www.galéria12.hu és a Facebook G12 oldalon tekinthető meg.
Szepesi Dóra riportja Szomjas Györggyel:  
https://www.hegyvidekujsag.hu/archivum/archivum-2021-februar-16/kep-embere-vagyok

A Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhíre:

„Megrendülten tudatjuk… Szomjas György Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt.
Nagy sikerű filmjeivel műfajt teremtett Magyarországon. (Talpuk alatt fütyül a szél, Falfúró, Roncsfilm)…
Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének”

Hobo ezekkel a sorokkal búcsúzott Szomjas Györgytől

„Elhunyt Szomjas György barátom

Megrendülten értesültem, hogy elhunyt Szomjas György filmrendező, aki a hatvanas évek közepétől barátom volt. A „Kopaszkutya” mellett a „Tündérszép lány” filmjében is szerepeltem, és még a Hobo Blues Band előtti időkben is számtalan alkalommal adott könyveket, melyek a rockzenével és az akkori ellenkultúrával foglalkoztak, így segítve felkészülésemet a zenekar alapításra. Jelen voltam, amikor 1968-ban felvetette Baksa Soós Jánosnak, hogy A Kex együttessel zenésítsék meg a „Tiszta szívvel” és „A hetedik” című József Attila-verseket. A Hobo Blues Band pályafutását mindvégig követte, rengeteg koncerten és klubesten is megjelent. Az előadóestjeimre is eljárt, kritizált és tanácsokat adott. Rengeteg időt töltöttünk együtt a „Kopaszkutya” forgatókönyv írása és az előkészületek idején. Bár a filmet sikerült átvinnie a cenzúrán, a lemezt azonban nem, ettől függetlenül folyamatosan biztatást és megerősítéseket kaptam tőle a zenekar következő éveiben is. Még az utolsó időben is tervezett újabb filmet, melynek előkészítéséhez interjút készített velem, és kérdezte, hogy számíthat-e rám? Elkötelezett rajongója volt a népzenének, és mélyrehatóan ismerte a blues műfaját is. Végtelenül kedves személye örökké hiányozni fog nekem.
Piliscsaba, 2021. április 8.
Hobo

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyászhíre:

ELHUNYT A RONCSFILM ÉS MEGANNYI KULTIKUS FILM RENDEZŐJE, SZOMJAS GYÖRGY

 A Balázs Béla-díjas, kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező április 7-én, 80 éves korában halt meg.
Nevét számos olyan nagysikerű magyar alkotással írta be a filmtörténelembe, mint például az 1976-ban bemutatott színes, magyar westernfilm, az első magyar eastern, a Talpuk alatt fütyül a szél. 1979-ben mutatták be Rosszemberek című színes és fekete-fehér, magyar westernfilmjét, mely az 1848/49-es szabadságharc utáni években játszódik a Dunántúlon. 1981-ben zenés filmszatírával, a Kopaszkutyával nyűgözte le a közönséget, majd ’83-ban a Könnyű testi sértéssel vívott ki elismerést, 1992-ben pedig a Roncsfilmmel. Tizenkilenc nagyjátékfilmjével elérte a legnagyobb szakmai elismerések mellett a közönség nagyrabecsülését is. Az egész estés mozik mellett termékeny volt a rövidfilm és a dokumentumfilmek műfajában is.
Magas művészi színvonalon elkészített, közönségsikert arató játékfilmjeiért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A minisztérium tiszteletben tartja a család kérését, mely szerint szűk körben kívánják elbúcsúztatni az elhunytat, ezért a páratlanul gazdag életútjáról egy későbbi alkalom keretében emlékezik meg.
Szomjas Györgyöt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.
(EMMI)

Fotók: Maczkó Erzsébet
Posted in Galéria 12 Egyesület.