Egyesület

Kulturális negyed formálódik

Új színt vinne a Hegyvidék kulturális életébe a kerületben élő alkotóművészek frissen megalakult közössége. A Galéria 12 Egyesület munkáját az önkormányzat is támogatja. Borza Terézzel, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Milyen célokat tűzött ki maga elé az egyesület?
– Az ötletet a kilencedik kerülettől vettük át, ahol a ferencvárosi önkormányzat támogatásával galériát nyitottak az ottani művészek. A Ráday utca mára Budapest egyik fontos kulturális negyedévé nőtte ki magát. Valami hasonlót szeretnénk itt, a Hegyvidéken is létrehozni. Talán egyszer a Hajnóczy József utca lesz Buda művészeti központja. Szerencsére Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester a kezdetektől támogatta az elképzeléseinket, nekik köszönhető, hogy az egyesület égisze alatt, a Szakrális Művészeti Hét rendezvénysorozathoz kapcsolódva, megnyithatta kapuit a Galéria 12, ahol kizárólag kerületi művészek munkáit láthatta a nagyközönség. Egyetlen kikötésük az volt, hogy a kiállítóhelyiség átadása előtt hozzunk létre egy közhasznú egyesületet, amely magára vállalja a szervezési feladatokat, irodalmi-művészi estek, kiállítások rendezésével hozzájárulva a helyi kultúra terjesztéséhez. Az egyesület tagjai megegyeztek abban, hogy semmiképpen nem szeretnénk konkurenciája lenni a kerület már jól bejáratott kiállítótermeinek, a Hegyvidék Galériának, a Barabás Villának vagy a művelődési központnak. Sőt, inkább velük együtt, közösen kell erősíteni a művészetet. Ezért más is a profilunk, hiszen míg az előbb felsorolt helyeken inkább egyéni tárlatok szerepelnek a programban, a Galéria 12 többnyire csoportos kiállításokat szervez majd a kerületben élő alkotók munkáiból. A másik lényeges különbség az önként vállalt közvetítő szerep. Az egyesület ugyanis a galéria segítségével kívánja összehozni a hegyvidéki művészeket és a vásárlókat. Jelenleg a legtöbb művész anyagi nehézségekkel küszködik, a leromlott gazdasági helyzet és egyes közvetítők túlzott haszna miatt nem tudja értékesíteni az eladásra szánt munkákat. Mivel nonprofit szervezetként jegyeztek be bennünket, az egyesület nem kér jutalékot, egyszerűen megteremti a lehetőségét annak, hogy tagjai és a vevők egymásra találjanak.

Művészutca lehet

Miért éppen a Hajnóczy József utcára esett a választás?
– A kerület már évek óta fontolgatja egy művészutca kialakítását, azonban szükség volt arra a bizonyos lökésre a civilek részéről, ami végre beindíthatja a folyamatot. Mindenképpen olyan utcát kerestünk, amelyet könnyű megközelíteni, a központban van, mégsem túlzottan forgalmas, és nem utolsósorban találunk benne olyan helyiségeket, amelyeket galériaként vagy műteremként használhatnak a művészek. Szó van ugyanis arról, hogy a kiállítótermek mellett az utca felől megközelíthető pincékben nyitott műhelyeket alakítanánk ki, ahol jelképes bérleti díj fejében dolgozhatnak a kerületben élő fiatal alkotók. Ők pedig betekintést engednének az utca emberének az alkotás folyamatába, kézműves-foglalkozásokat tartanának iskolásoknak.

Milyen szerepet kaphat a művésznegyedben a Galéria 12?
– Egyrészt a puszta jelenlétével, azzal, hogy a környékre csábítja a kerület műpártoló közönségét, megteremti a művészutca kiépülésének alapjait, másrészt igyekszik jó hírét vinni a helyi művészeknek a kerület határain innen és túl. Fontos ugyanis, hogy a Hajnóczy József utcában élők szívesen fogadják és támogassák a kezdeményezést. A Galéria 12 ennek érdekében annyit tehet, hogy színvonalas kiállításokkal, tematikus tárlatokkal megpróbál új színt vinni az utca életébe. Úgy tűnik, ez eddig sikerült, hiszen az első tárlat várakozáson felüli sikert hozott. A vendégkönyvbe írtak megerősítik a hitünket abban, hogy a hegyvidéki emberek élénken érdeklődnek a kerületi művészek és alkotásaik iránt.

(Em.)” Hegyvidék Újság