Szamos Iván – Betű-kép

 


Hegyvidék újságcikk a 9. oldalon https://www.hegyvidekujsag.hu/download.php?docID=78613


Betű-kép

A betűnek több ezer éves fejlődése során a verbális információ rögzítése, a gondolat megőrzése volt a funkciója, de e mellett már korán felismerték a betű vizuális megjelenésének hangulati hatását is. A nyomdai sokszorosítási technika (Gutenberg 1455) elterjedésével sokféle betűtípus jött létre. Ez a folyamat a XIX. század végétől, de főként a XX. században erősödött föl olyan mértékben a reklámok megjelenésével, hogy a betűtípusok alkalmazásánál tudatosan építettek a betű képi megjelenésére. A XX. század második felétől és a digitális technika elterjedésével alakult ki egy új grafikai műfaj, ahol a tipográfia már nem csak a képet kiegészítő információs elem, hanem önálló vizualitás.

Képvariációk egy betűformára

Sok éven keresztül tanítottam dekoratőröknek tipográfiát. A különböző manuális technikák után a digitális technika olyan új és kimeríthetetlen lehetőséget adott a tervező kezébe, amit új kihívásnak éreztem.  Ez a sorozat oktatási anyagnak indult azzal a céllal, hogy bemutassam egy általam szerkesztett betűtípuson keresztül, a manualitás mellett a digitális technika milyen lehetőségeket nyújt a különböző szűrők és effektusok alkalmazásával, kombinálásával. A betűképek geometrikus elemekből épülnek fel, négyzet, kör, háromszög és ezek kombinációi. A grafikai hatásokkal sokféle variáció hozható létre, amit effektekkel kombinálva, szöveg és képelemek egészítenek ki. A fő cél a grafikai kísérletezés a digitális technika gyakorlása, olyan kombinációk harmonikus együttesének kialakítása, ami egy szókép vagy betűelem érdekes újszerű hatásokkal való kialakítására épül. A kísérletezés során sokszor olyan érdekes hatásokra lehet rátalálni, ami szinte egyedi, megismételhetetlen, vagy nehezen újrakeverhető lehetőség.

A lapokat később tovább fejlesztettem, így alakult ki ez a sorozat, aminek pár oldala már megjelent a XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálén 2016-ban, de így együtt még nem volt alkalmam bemutatni.

Szamos Iván


                                             

Posted in Galéria 12 Egyesület.